• « Powrót

    Jesienne przysmaki naszych mam i babć

    Gdy robi się coraz chłodniej, mamy ochotę na bardziej rozgrzewające przysmaki. Jesień pełna jest produktów nadających się do przygotowania sycących posiłków. Zamiast jednak sięgać po znane już przepisy, przyjrzyjmy się temu, co pysznego w kuchni przyrządzały nasze mamy i babcie.

    Marchew zamiast dyni

    Dynię można znaleźć obecnie w niemal każdym sklepie. Ale warto wiedzieć, że jeszcze kilkanaście lat temu nie była tak popularna. By przyrządzić sycącą zupę, która rozgrzewała i dodawała energii, sięgano po marchew. Można z niej przygotować gęsty krem, dodatkowo doprawiony curry lub miodem. Wystarczy zwieńczyć całość natką pietruszki i odrobiną śmietany, by otrzymać danie idealne.

    Leczo nie tylko latem

    Po całym dniu pracy większość z nas ma ochotę na coś sycącego, ale zarazem lekkiego. Dlaczego zatem nie przygotować leczo? Zwykle danie to kojarzy się z długimi, letnimi wieczorami. Jednak jedzone na gorąco, z dodatkiem odrobiny papryczki chili, zyskuje na smaku. Sama potrawa składa się z cukinii, papryki, pieczarek, pomidorów oraz cebuli. Wystarczy to wszystko razem zadusić, by pyszny, rozgrzewający kociołek warzyw był gotowy.

    A może podpłomyk?

    Niegdyś bardzo popularny podpłomyk zniknął z naszych stołów, by z czasem wrócić do łask. To chleb w postaci cienkiego placka, który można przyrządzić na wiele sposobów z dodatkiem warzyw oraz mięsa. A do tego jest bardzo łatwy w przygotowaniu – wystarczy mąka, sól, woda oraz odrobina oliwy. Świetnie będzie smakował z dodatkiem gęsiny, gorącej konfitury ze śliwek oraz leśnymi grzybami.

    A na deser... śliwki w każdej postaci

    Zapewne pamiętasz smak tych wdzięcznych, fioletowych owoców. Śliwki, znane również jako węgierki, używane były do przyrządzania słodko-kwaśnych powideł, które następnie wyjadało się na różne sposoby – prosto ze słoiczka lub jako dodatek do chleba, kruchych ciasteczek czy gorącej herbaty. Mogą jednak stanowić alternatywę dla sosu żurawinowego, ponieważ świetnie komponują się z mięsnymi potrawami.