• « Powrót

    Smaczne zamienniki – co zjeść zamiast sałaty, ziemniaków czy ryżu?

    Kuchnia pełna jest możliwości. Codziennie, przy odrobinie własnej inicjatywy oraz wolnego czasu, możesz przyrządzić smaczne dania. Łatwo jednak poddać się rutynie. Dziś na obiad znów schab i ziemniaki? Zamień je na zdrowsze i smaczniejsze produkty.

    Bataty zamiast ziemniaków

    Z reguły, gdy brak pomysłu na obiad, decydujemy się na ziemniaki. To wdzięczne i łatwe w przygotowaniu warzywa, które pasują niemal do wszystkiego. Jednak z czasem może okazać się, że ich smak nie sprawia nam już takiej przyjemności. Zamień je na bataty. To znacznie zdrowsza, słodsza odmiana ziemniaków. Zaspoka nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. To również bogate źródło błonnika, potrzebnego do prawidłowej pracy układu trawiennego.

    Kuskus w miejsce ryżu

    Istnieją kucharze amatorzy, którzy podczas przyrządzania obiadu częściej sięgają po ryż. Jest to wartościowy posiłek, który z czasem również może się przejeść. Na tej samej sklepowej półce znajdziesz kuskus. Jest lekkostrawny i posiada znacznie więcej błonnika. A do tego można go przygotować w zaledwie kilka chwil. Wystarczy zalać kaszę wrzącą wodą i odczekać, aż napęcznieje. Następnie warto dodać do niej grillowane warzywa oraz chude mięso, by otrzymać pełnowartościowy, smaczny posiłek.

    Nie sałata, lecz modny jarmuż

    Lubisz sałatki? Przed ich przygotowaniem sięgasz zapewne po sałatę. To idealna baza dla lekkiego dania, ale warto czasem zastąpić ją innym warzywem. Polecamy jarmuż, który obecnie jest bardzo popularny wśród osób dbających o linię. Ta odmiana kapusty zawiera znacznie więcej witamin oraz minerałów wspierających pracę organizmu. Jarmuż można jeść na surowo, ale także gotować, smażyć oraz dodawać do soków. W każdej postaci będzie smakować wybornie.

    Drób? Wybierz gęś, nie kurczaka

    Wiele osób nie wyobraża sobie porządnego obiadu bez kurczaka. Mięso to jest co prawda zdrowe, jednak nie posiada tyle białka oraz tłuszczu, potrzebujemy. Dla odmiany warto przygotować gęś. Jej mięso zawiera znacznie więcej wartościowych składników odżywczych – w tym w cynk, żelazo i magnez. Co prawda jest nieco bardziej kaloryczne, ale warto pozwolić sobie na gęsinę od czasu do czasu, doceniając jej walory smakowe.